El Projecte Teranyina arriba a Friends
Em dic Iris, tinc 11 anys i sóc la creadora d’un projecte solidari anomenat Projecte Teranyina. Des de l’octubre passat faig unes polseres amb fils de punt de creu amb l’ajuda de la meva família i els meus amics i les venc a 2 euros.
La primera donació va ser a la fundació Nen Déu. I ara porto recollits una mica més de 300 euros i els voldria donar a la vostra fundació.
Així comença el correu electrònic que vam rebre a la Fundació Friends a finals de juliol.
Boca oberta, sorpresa máxima i moltes ganes de conéixer l’Iris i el seu Projecte Teranyina.
Ens vam posar en contacte amb ella i ens va explicar que feia mesos que venia polseres en benefici de Friends. I nosaltres sense saber-ho! A Sant Jordi, als companys de l’escola, al teatre Regina, … iaies i tietes reclutades fent i venent polseres per a Friends. Meravellós!
I va arribar el dia que l’Iris, acompanyada de la seva germana Mia i els seus pares, va venir a conèixer la Fundació; el primer dissabte de Casal Friends després de l’estiu. Era dia d’assemblea i de retrobaments, i per tant de molt d’enrenou i emocions. Grup per grup vam explicar el projecte als nois i noies del casal. I després, pica pica per a tothom, fotografies de grup i molta curiositat per conèixer aquesta nena d’onze anys que un bon dia va decidir passar a l’acció i fer alguna cosa per canviar el seu racó de món.
L’Iris es defineix com una nena diferent i amable. Li agrada molt cantar i ballar, i a més, és una gran lectora. Potser per això s’imagina de gran com a crítica literària o en alguna feina relacionada amb els llibres, ens explica.
De la societat d’avui en dia li preocupa que no hi hagi prou respecte per la diversitat de cultures i persones. Precisament, la diversitat com a valor és allò que mou Friends. “Perfect match” doncs!
Ens va respondre unes preguntes que ens ajuden a conèixer millor el seu projecte.
- En què consisteix el Projecte Teranyina?
Consisteix en fer i vendre polseres de fil de punt de creu i donar els diners a fundacions que ajudin a nens/es i joves amb alguna discapacitat o trastorn neurològic.
- Per`què el vas crear?
El meu objectiu era ajudar a les persones que ho necessiten i no tenen gaires ajudes o recursos. Volia fer alguna cosa diferent a l’escola per aprofitar el temps lliure així que aquest projecte és la manera d’aprofitar el meu temps de forma útil i eficient.
- Per què vas triar aquest nom?
Perquè quan fem les polseres sembla que estiguem teixint com una aranya que fa una teranyina.
- Per què vas triar la Fundació Friends?
Perquè em va semblar que feia una bona funció amb qui necessita ajuda per comunicar-se i aconseguir ser part de la societat. A més, em va agradar la pàgina web perquè explica molt bé perquè es va crear i tot el que fan.
- Un cop has conegut la Fundació Friends t’ha canviat la teva idea del que és l’autisme, o t’ha cridat l’atenció algun aspecte?
Sí, pensava que les persones amb trastorn de l’espectre autista actuaven igual i tenien un comportament semblant, sense poder parlar gaire. Em va encantar veure que tots són diferents, amb les seves personalitats.
- Què et va agradar més de la teva visita a la Fundació Friends?
Que molts volguessin sortir a la foto amb mi. També quan m’explicaven la seva vida personal, com per exemple si els agradava Harry Potter o dibuixar.
- Has decidit ja la pròxima entitat, causa o col·lectiu que es beneficiarà del Projecte Teranyina?
Encara no, però vull seguir fent el Projecte Teranyina així que encara vaig fent polseres per vendre.
- T’agradaria que més gent conegués el projecte?
Sí, perquè així podem recollir més diners i podem ajudar a més nens/es i joves amb necessitats.
- Què has après duent a terme aquest projecte?
Que tothom és diferent i que cal respectar-ho siguis com siguis. També he après que fer un projecte solidari és lent de fer. Primer, cal aconseguir el material i fer moltíssimes polseres. Després trobar un lloc on vendre-les, que al principi tampoc va ser fàcil. Però una vegada feta la primera venda va ser més fàcil trobar persones que volien col·laborar per deixar-nos vendre i això ha donat més popularitat al Projecte i ganes de seguir.
I nosaltres t’animem a seguir, i et felicitem i t’agraïm la iniciativa. Fes-nos saber el teu pròxim repte i des de Friends hi col·laborarem. Que la solidaritat que has iniciat s’escampi i arribi a molta gent, com una teranyina. 😉
Susanna Díaz
(Comunicació i Gestió a Fundació Friends)