Close
asperger

Comença un nou curs Educafriends

Després de 2 mesos de vacances engeguem el nou curs i des de Friends estem acabant d’enllestir-ho tot perquè els nois i les noies que estudien amb nosaltres es trobin el més còmodes possible i puguin demostrar el potencial que tenen, molt sovint, amagat.

El primer que hem fet ha estat reunir-nos l’equip de tutors i veure com podem dividir els alumnes en les aules, de tal manera que coincideixin amb perfils que tinguin interessos comuns i es puguin ajudar uns a altres, tant en aspectes acadèmics com en els socials

Tenim en compte, que com nosaltres mateixos, al llarg de l’estiu els nostres nois/es hauran variat la seva rutina diària i que els primers dies poden costar, ens agrada que vinguin una mica abans de començar la docència formal. Així aprofitarem per fer dinàmiques i jocs per conèixer els alumnes nous, o bé, enfortir els vincles entre els que ja es coneixen.

L’objectiu és que, amb l’empenta inicial que els podem donar, més endavant sigui ells els que tinguin l’iniciativa de decidir fer activitats amb aquells companys amb els que es senten més còmodes.

Però abans que rés s’han de conèixer i els hem de conéixer bé nosaltres. Per això aquests primers dies de curs són tan importants.

Què més podem preparar perquè l’entrada al nou curs sigui més agradable per una persona amb TEA?

  • Preguntar-los quin és el seu objectiu del curs 2019/2020; com per exemple: fer més amics, aprovar totes les assignatures, ser puntual, etc. D’aquesta manera, podem saber cap a on dirigir els esforços d’aquella persona i donar un cop de mà si és necessari. 
  • Preparar un horari diari al que sempre hi pugui tenir accés i on s’especifiquin les hores de feina i les hores de descans. 
  • Fer un calendari trimestral visual personalitzat per a cada persona, amb les dates d’entrega de les tasques, els dies festius i dates d’exàmens. 
  • Fer un altre calendari mensual per tota la classe on hi hagi possibles sortides, tallers i activitats lúdiques diferents a la rutina diària. 
  • Anticipar possibles canvis en la rutina, o dificultats que ens puguem trobar al llarg del curs i fer una pluja de idees de possibles solucions. 
  • Donar a conèixer als alumnes la predisposició del tutor d’aula per ajudar en qualsevol moment que sigui necessari per a ell. Poden avisar i demanar sortir de l’aula per comentar qualsevol aspecte que els pugui estar inquietant, o establir un codi que indiqui quan hi ha una necessitat concreta que ha de ser atesa.

Sabem que no existeixen dues persones iguals, i que cada cas té necessitats diferents. Però amb l’experiència d’anys anteriors, veiem que aquests petits aspectes ajuden molt a les persones amb autisme a encarar un nou curs amb la tranquil·litat de disposar de millors recursos per fer front a allò que, a vegades, sembla una muntanya difícil d’escalar. 

Però com diuen, a camí llarg, passes curtes.

Bon inici de curs a tothom! Us esperem el dia 12 de setembre!

Neus Solé, psicòloga i tutora d’aula a Educafriends Barcelona

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.